fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Die heerlijke voorjaarskriebels..

De eerste zonnestralen breken door en de temperaturen schieten omhoog. En eerlijk is eerlijk: een glas witte Rueda wijn op het terras is in de lente nóg lekkerder. Niet alleen wij genieten volop van het weer, in de lente zet de wijnstok letterlijk de bloemetjes buiten.

De wijnstokken komen namelijk uit hun welverdiende winterslaap en krijgen het direct druk op het noordelijk halfrond vormen zich vanaf nu de eerste knoppen aan de stok. Deze knoppen botten uit tot dunne twijgen en bladeren, hierna krijgen de wijnranken bloesem.

Waar de stok echter geen rekening mee houdt is dat er voorjaarsvorst op de loer ligt. Als het inde lente tóch ineens gaat vriezen dan gaan de jonge knoppen kapot. Zonder knoppen geen bladeren, geen bloesem en dus ook geen druiven. De horror! Hier gaan we dus niet te lang bij stil staan.

Als de wijnstokken volop in bloei staan beginnen de druiventrossen zich te ontwikkelen en na verloop van tijd beginnen de druiven te verkleuren, de rijping is officieel begonnen en het verschil in witte en blauwe druiventrossen wordt zichtbaar.

Aftellen tot de oogst

De wijnstok zet in de lente niet alleen de bloemetjes buiten uit mooi of praktisch oogpunt, de bloesem kondigt de nieuwe cyclus voor de wijnmaker aan. Over ongeveer honderd dagen start namelijk de oogst. En zodra de nieuwe oogst binnen is begint het aftellen tot de lente en deze prachtige veranderingen in de wijngaard opnieuw.

Ontdek het in Rueda

En welk wijngebied nou echt de moeite waard is om in de lente te bezoeken? Wij zeggen D.O. Rueda natuurlijk! Maak een culinaire wijnreis naar Rueda en laat je verrassen door al het moois wat deze Spaanse streek te bieden heeft. Maak een rondje door de wijnvelden en kijk hoe de wijnmakers in de lente de bladeren snoeien, opbinden en de ranken ontknoppen. Geniet van de prachtige bloesem en ontdek de lokale lekkernijen: Valladolid is het hele jaar door een tapasparadijs!

Of we tips hebben voor een wijnreis naar Rueda? Yes, we do! Lees onze blog met 10 tips voor een tripje Rueda hier.