fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Het is World Verdejo Day!

Wijnliefhebbers opgelet: het is World Verdejo Day!

Was je nog op zoek naar een goede reden om die fles open te trekken? Dan helpen we je een handje! Het is vandaag namelijk World Verdejo Day. Iedere tweede vrijdag in juni staat in het teken van de wijndruif die typisch is voor het Spaanse wijngebied Rueda, maar die natuurlijk overal gedronken wordt.

Waarom World Verdejo Day?

Al zeker 1000 jaar geleden werd ten zuiden van het Spaanse Valladolid witte wijn gemaakt op basis van de verdejo-druif. Dat waren toen nog niet de frisse Verdejo’s die je nu kent. De wijnen waren erg zwaar en sherry-achtig, dat was toen de trend. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er keihard nieuw leven in deze wijn geblazen. Dat proef je nu nog en dat mag gevierd worden!

Verdejo: het pareltje van Rueda

Een wijn die zo populair is dat het zijn eigen dag verdient, dan moet je wel van goeden (wijn)huize komen. Hoewel de druif in acht verschillende regio’s van Spanje verbouwd wordt, is Rueda toch wel hét Verdejo-gebied. De wijnregio is goed voor ongeveer 61 procent van het totaal aantal Verdejo-wijnen in Spanje. Bovendien houdt de D.O. – de overkoepelende organisatie – de kwaliteit nauwlettend in de gaten.

In wijnregio Rueda vind je ruim 70 wijnproducenten met talloze wijngaarden. Die wijngaarden hebben kiezel- en zandgronden en wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Daar wordt al jarenlang heel goed voor gezorgd. Een gezonde bodem en wijnstokken betekent gezonde druiven; de basis voor een goede wijn. Verdejo is dan ook niet voor niets het pareltje van Rueda!

Proeven maar!

De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen: verde. Best logisch, want de Rueda Verdejo is over het algemeen licht groengeel in het glas. Karakteristiek voor Rueda Verdejo is de krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense smaak, fris en een verrassend stevige bite. De Verdejo staat bekend als terrastijger, maar je kan hem het hele jaar door goed drinken.

Dus, reden genoeg om die fles Verdejo te openen vandaag, en zó weet je zeker dat het een Rueda Verdejo is.