fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

5 tips voor iedere wijnpro in spé

De wereldwereld is groot, gigantisch zelfs! Er zijn tientallen wijnlanden, honderden wijngebieden en meer dan 10.000 wijndruiven. Niet voor niets zijn er mensen die jarenlang studeren op de wondere wereld van wijn. Nu gaan wij jou er natuurlijk niet van overtuigen die 10.000 druiven uit je hoofd te leren (onthoud wel: Rueda Verdejo ? ), maar met deze 5 tips ontpop jij je overal als een echte wijnpro!

1. Je glas vasthouden als een pro

Het klinkt heel simpel, en dat is het ook! Houd je glas altijd vast bij de steel en niet bij de bolling van het glas. Het heeft een heel praktische reden: op deze manier verwarm je de wijn in het glas niet met de temperatuur van je handen. En dat is heel fijn bij het proeven van wijn!

2. Uitspugen die handel!

Hoewel in Nederland spugen niet bepaald als charmant wordt gezien, is het juist mega normaal om dit te doen als wijnkenner tijdens een wijnproeverij. Natuurlijk mag je meer dan genoeg genieten van het drinken van wijn, maar als je gaat proeven – zeker bij meerdere flessen – is uitspugen echt een beter idee. Het houd je nuchter én je kan je volop concentreren op het proeven.

3. Fine dining

Geniet je van mooie wijnen bij een diner? Zorg ervoor dat je het wijnglas altijd rechts terugzet van je waterglas. En die staat dan weer rechts boven het bord. Simpele etiquette. De wijn smaakt overigens echt niet minder als je hem toch links zet.

4. Hot & cold

Een echte wijnpro weet op welke temperatuur een wijn geserveerd hoort te worden, toch? Er zijn wel wat verschillen, maar dit is een mooie range: rode wijn schenk je rond de 17 – 18 graden, lichte rode wijn mag al wat koeler: 15 – 16 graden. En dan wit, nóg iets koeler maar zeker niet te koud. Ga uit van rond de 10 – 12 graden voor de lekkerste witte wijn.

5. Tijd voor de wals

Nee, je hoeft niet te gaan stijldansen. Wanneer je de wijn gaat proeven, wals die dan eerst even. Ruik eraan en proef dan pas van de wijn. Walsen doe je door je glas in kleine cirkels te bewegen. Zo komt er extra zuurstof bij de wijn en komen er meer fijne aroma’s en smaken vrij. Makkelijker proeven, heel lekker en het ziet er op en top professioneel uit!