fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Klimaat & bodem

Klimaat

Als je van warme zomers en koude winters houdt, is Rueda voor jou the place to be. Er heerst een zogenaamd mediterraan klimaat met continentale invloeden. Door de hoge ligging op 700 à 800 meter boven zeeniveau waait het altijd in Rueda. Door die wind koelt het af, maar desondanks kan het er ’s zomers snoeiheet zijn. En ’s winters ijskoud. Daar moet je, ook als druif, wel tegen kunnen. Oerdruif verdejo kan dat. En hoe! Die voelt zich er helemaal thuis.

In Rueda worden jaarlijks 2.600 zonuren geteld en valt er gemiddeld tussen de 300 en 500 mm regen. Dat is niet genoeg voor jonge planten om te overleven. Daarom mag er tijdens het groei- en rijpingsseizoen met mate water worden toegediend.

Verdejo is de inheemse oerdruif van Rueda. Hij is klein, maar valt op door zijn felgroene schil. Vandaar zijn naam: verdejo betekent groen

Noord versus zuid

De bodem bestaat vooral uit zand en kiezels, cascajo, die zijn afgezet door de Duero-rivier. Deze bodems kennen een goede drainage. Ook is er kalksteen te vinden. In het zuidelijke deel van Rueda bestaan de bodems voornamelijk uit zand en klei met zandsteen.

De wijnbouwers verdelen de streek voorzichtig in het noordwesten met dorpen als La Seca en Rueda en het zuidoosten met herkomstaanduidingen als Nieva en Segovia.

Terroirwijn in opkomst

Aandacht voor het terroir is in de D.O. Rueda betrekkelijk nieuw. Voorheen was alles gericht op de smaak van het druivenras. Nu willen de inmiddels ervaren wijnmakers laten zien dat Verdejo uit het noorden anders is dan die uit het zuiden. De Verdejo’s uit het noordwesten van de streek – met wijngaarden op klei en kiezel – omschrijven ze als zeer aromatisch, met veel sappig fruit en een vollere body. Verdejo’s uit Nieva en Segovia – met wijngaarden op zand en stenen – zijn aromatisch meer ingetogen, kruidiger en bloemiger (anijs, eucalyptus, kamperfoelie) met fruit in een ondergeschikte rol en een slankere, frissere structuur. Terroirwijn, soms met de aanduiding vino de pueblo zie je nog maar zelden, maar is wel opkomst.

Click to access the login or register cheese