fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

In de zonovergoten wijngaarden van D.O. Rueda groeien verschillende soorten (voornamelijk) witte druiven. En terwijl de wijnmakers op dit moment staan te zwoegen om deze fijne druiven te oogsten, nemen je we graag mee in hun bijzondere karakters.

Verdejo: de superster van Rueda

Verdejo is ongetwijfeld de meest iconische druivensoort van Rueda. Deze druif staat bekend om zijn frisse en aromatische kenmerken, met tonen van citrus, groene appel en kruiden. Het is de verdejodruif die terugkomt als basis voor de meeste witte wijnen uit Rueda.

De verdejodruif doet het bijzonder goed in het lokale klimaat, waar warme dagen worden gevolgd door koele nachten. Dit zorgt voor een langzame rijping van de druiven, wat resulteert in uitstekende zuurgraad en complexe smaken. Verdejo-wijnen uit D.O. Rueda zijn vaak verfrissend en evenwichtig, met een opvallende mineraliteit en een levendige afdronk met een kenmerkend bittertje.

Sauvignon Blanc: de internationale bekendheid

Naast verdejo doet ook sauvignon blanc het in Rueda uitstekend. Deze wereldwijd bekende druivensoort voegt frisse groene tonen toe, zoals gras en buxus. De producenten mengen hem ook vaak met verdejo om een meer complexe en verfijnde stijl te creëren.

De combinatie van Verdejo en Sauvignon Blanc levert wijnen op met een breder aromatisch spectrum en een nog levendigere zuurgraad. Deze wijnen passen perfect bij warme zomerdagen en zijn uitstekend geschikt bij zeevruchten en lichte gerechten.

Viura: de traditionele held

Hoewel verdejo en sauvignon blanc de populaire koplopers in Rueda zijn, verdient viura ook speciale aandacht. Deze traditionele Spaanse druivensoort heeft hier al eeuwenlang een ereplaats. Viura-wijnen zijn vaak zachter van smaak en bevatten tonen van perzik, peer en amandelen.

Viura wordt vaak gebruikt in blends en kan de wijnen uit Rueda een subtiel fruitig karakter geven. Het is de druif achter sommige van de meer traditionele en elegante witte wijnen in de regio.

Genieten van de parels uit Rueda

Of je nu kiest voor de frisse en levendige Verdejo of de complexe blend met Sauvignon Blanc, deze wijnen zullen je zeker verrassen en je laten genieten van de prachtige wereld van Spaanse witte wijnen. Proost! 🍇🥂