fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rondje door Rueda – deel 1

Heb je wel eens opgezocht wat Rueda betekent? Letterlijk vertaald betekent Rueda ‘Wiel’. Daarom is het logo ook jarenlang een wiel geweest! En aangezien het wiel nu alweer een tijdje stilstaat, brengen wij hem digitaal in beweging; we nemen je mee in een rondje door Rueda. Want naast de overheerlijke Verdejo uit deze wijnstreek, is er nog zo veel meer te vinden. So fasten your seatbelts, vamos!

Ruta del vino de Rueda

D.O. Rueda heeft een vastgelegde wijnroute, die je vindt op de site van Ruta del vino de Rueda. De Rueda wijnroute loopt door delen van de Spaanse provincies Valladolid en Ávila in Castilla y León, en gaat door 19 dorpen en steden die allemaal op hun eigen manier een stempel drukken op de route. Of het nu gaat om historische rijkdommen, de natuur, de wijnhuizen of toeristische trekpleisters.

Valladolid

Laten we het rondje dan ook maar beginnen in Valladolid. Niet alleen de naam van de gemeente en provincie, maar ook van de hoofdstad van regio Castilla y León en een van grootste steden in het noorden van Spanje. Deze historische plaats was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Castilië en de Spaanse koloniën. Nu biedt het een thuis aan ruim 300.000 inwoners.

Het is niet helemaal zeker waar de naam Valladolid vandaan komt. Een theorie is dat de naam afstamt van het Keltische Vallis Tolitum, ‘vallei van wateren’, omdat de stad in een vallei tussen de rivieren Pisuerga en Esgueva ligt. Een andere theorie zegt juist dat het komt van Valle del Sol, ‘vallei van de zon’. Ook niet gek, als je je bedenkt dat Rueda heel erg hete zomers met volop zon kent.

Wandel mee door de straten Fray Luis de León en Castelar, hier vind je de entree naar de Pasaje de Gutiérez. Een historische overdekte winkelgalerij uit 1885. De galerij bestaat uit twee delen, verbonden door een rotonde onder een grote glazen koepel vol prachtige sculpturen. De plafonds van de galerij zijn versierd met schilderingen van Salvador Seijas.

bron: info.valladolid.es

Loop verder naar de Calle Arribas, waar je de Catedral de Nuestra Señora de la Asunción tegenkomt. In de volksmond ook wel de kathedraal van Valladolid. Een prachtige historische katholieke kathedraal, die niet heel bekend is bij het grote publiek. Zeker een bezoekje waard.

Naast deze historische bezienswaardigheden, heeft Valladolid ook een levendig centrum. Vanaf het schitterende Plaza Mayor, met het stadhuis en een schilderijengalerij, loop je zo door naar het Plaza o Redondo. Om dit plein vind je allemaal gezellige winkelstraatjes, terrasjes en ook nog eens bijzondere kunstwerken op straat. Daarnaast kent de stad heel veel musea en grote en kleine parken en tuinen, waarmee je dagen kunt vullen.

Valladolid is een typisch Spaanse stad: de bewoners leven er voornamelijk buiten. In het weekend kun je in het donker lichtroutes wandelen door de stad én Valladolid staat bekend als een van de tapas-hoofdsteden. Genoeg te proeven dus. De echte specialiteit in de streek is het zuiglam, jong lamsvlees van lammetjes die uitsluitend met moedermelk zijn gevoed. Gekruid en heerlijk gegrild. Die moet je eigenlijk proeven in La Parilla de San Lorenzo. Dit restaurant maakt het niet alleen uitstekend klaar, de eigenaar heeft ook nog eens heel veel kunst verzameld en hiermee het restaurant omgetoverd tot culinair museum.

bron: tripadvisor

En natuurlijk… de wijn!

Last but not least, Valladolid is niet voor niets de hoofdstad van een wijnregio. Dus ook op dat gebied is er genoeg te doen! Niet alleen zijn vind je in elk café of restaurant wel een Rueda Verdejo, de wijngaarden bevinden zich op nog geen half uurtje rijden!

We rijden naar Serrada, hier vind je onder andere Bodegas Diez Siglos. Dit wijnhuis combineert moderne technologie en innovatie gecombineerd met hard werken, traditie en vakmanschap. Hier wordt gestreefd naar Rueda Verdejo van de hoogste kwaliteit.

bron: Diez Siglos

Het moderne wijnhuis is in 2010 gebouwd op de hoogvlakten van Rueda, met 380 hectare wijngaard op 750 meter boven zeeniveau. En hoewel Rueda Verdejo de absolute trots van Diez Siglos is, maken ze ook rosé, en houtgerijpte Verdejo.

Diez Siglos en Serrada maken ook deel uit van de Rueda wijnroute. Tijdens een rondleiding krijg je de kans om de wijngaarden en het wijnhuis te bezoeken en maak je het wijnmaakproces van dichtbij mee. De wijnboer neemt je mee door de wijngaarden, en legt je uit hoe de wijnranken worden verzorgd en welke druiven ze verbouwen. Vervolgens wordt in het wijnhuis het proces van druif tot wijn toegelicht, die je daarna meteen gaat proeven. Aan het einde van de tour kom je terecht in de wijnlounge, waar je nog even kunt nagenieten met je favoriete wijn uit de proeverij.

bron: Diez Siglos

Dus… is Valladolid er een voor op je bucketlist? Wij weten het in ieder geval wel! Houd onze Facebook, Instagram en site in de gaten voor het volgende rondje Rueda, met nog veel meer bijzondere plaatsen en must visit wijnhuizen. Voor nu proeven we de Rueda Verdejo vooral thuis. Salud!