fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rueda voor Dummies

Ben je geen wijnkenner maar -liefhebber en wil je graag wat meer weten over een specifieke wijnstreek zonder uren met de neus in de boeken te moeten zitten. Wij geven u graag wat eenvoudige maar concrete info over Rueda-wijnen:

Rueda: Rueda is een historische wijnstreek in Spanje ten noordwesten van Madrid. En is eigenlijk de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen (voor 98% beplant met witte druiven).

Castilla y Leon: Rueda ligt in het hart van deze provincie, aan de oevers van de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt.

Herkomstbenaming: De witte wijn heeft sinds januari 1980 een Denominación de Origen (DO) status en de rode wijn sinds 2008.

Verdejo: is de belangrijkste druif in Rueda. De wijnen van deze druif kenmerken zich door een mooie zuurgraad, een uitgesproken aroma met citrusfruit, appel, peer, bloemen en kruiden én herkenbare bitters.

Druivensoorten: Al zeker in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo. Maar het is niet de enige druif van de streek. Voor wit vind je er ook sauvignon blanc, viura en – nog altijd – palomino fino. Rood en rosé worden gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

Aan tafel: Wijnen uit Rueda zijn perfect voor aan tafel. De combinatie van de verleidelijke geur en een verfrissende afdronk maakt ze breed inzetbaar: van rijke visgerechten en pasta tot lichte salades of sushi. Maar het allerbest past de wijn bij Spanje, en alles wat het culinair te bieden heeft!

België: Rueda is sinds enkele jaren in opkomst in België. De wijnen smaken lekker fris en strak, met een opvallende bite, wat steeds een groter aantal consumenten kan bekoren.

Verkrijgbaar: Een Rueda wijn is tegenwoordig makkelijk te vinden. Zowel bij wijnhandelaars als in de groot-distributie zijn er verschillende variëteiten te vinden. En wijnbars, bistro’s en restaurants hebben steeds vaker Rueda op hun kaart staan.

Wil je nog meer leren over Rueda en hoe je nu de juiste Rueda wijn kiest? Lees dan zeker onze post over de verschillende Rueda labels!

Salud!