fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Groen, groener, groenst

Rueda, je zegt roe-ee-daa, is de vrolijke naam van de tintelfrisse witte wijnen uit de D.O. Rueda, het wijngebied dat naar het Spaanse dorp Rueda is genoemd.

Groene Rueda Verdejo

Verdejo is dé druif van Rueda. Hij is er geboren en getogen en geeft juist op deze Spaanse plek de allerbeste druiven voor de lekkerste witte wijn. Er bestaan meer Verdejo’s, maar de ware Rueda Verdejo herken je aan het groene Rueda label achter op de fles.

Verdejo komt van het woord ‘Verde’, wat groen betekent.

De wijnen zijn fris en strak, maar hebben ook een fijne bite. Je herkent een Rueda Verdejo aan de mooie zuurgraad en aroma’s van citrus, appel, peer en bloemen. Maar ook aan het bittertje in de afdronk én de lichtgroene kleurtint.

Groen op je bord

Nederlanders zijn gek op Rueda Verdejo. Na de Spanjaarden zijn we zelfs de grootste Rueda Verdejo drinkers ter wereld! En waar we bovenaan staan in het drinken van Rueda Verdejo, zo laag staan we in het groentelijstje. Nederlanders eten namelijk de minste hoeveelheid groenten van heel Europa.

Tijd om daar verandering in te brengen. Wijnjournalist Harold Hamersma vertelt bij welke groenten je het best een Rueda Verdejo schenkt.

“Rueda Verdejo vormt een gouden combi met ons Limburgse goud, de asperge. En de groene versie van deze groentestengel is dan evenmin te versmaden. Ook aardappels hebben graag dit Spaanse wit als tafelgenoot, vooral als ze zich vermomd hebben als salade. Gouden tip: maak dan je dressing door deels azijn en deels een scheutje van de verdejo te gebruiken die je ook drinkt. Dat zorgt ervoor dat de azijnzuren wat milder worden en de verdejo in de dressing vervolgens ook een heerlijk ‘bruggetje’ slaat met de wijn in je glas. Zoek ook niet verder als je een smeuïge, geurige , groenkruidige salsa verde maakt. Handig ezelsbruggetje: salsa verde-jo. En ter geruststelling: wijn en salsa swingen net zo soepel als deze kip, wit vlees, vis of – natuurlijk – groenten begeleidt.

Nog meer vaste waar op het bord? Het zal je ondertussen niet verbazen dat verdejo ook dol is op groententaart. Of, om het wat meer in Spaanse sferen te houden, de trots van Rueda ziet ook graag een vegetarische paella dan wel een gazpacho op tafel. En keren we weer terug in Nederland dan hoeven we ook geen honger en dorst te lijden. Verse tuinbonen, knapperige venkel, sappige prei, fijne andijvie, kraakverse spinazie… de keuze is reuze!”

Eén keuze die makkelijk blijft is de vuistregel: “Verde” op het bord? Verdejo in het glas. Salud!