fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Druivenrassen

Verdejo

Verdejo komt al meer dan duizend jaar voor in Rueda. Dit druivenras heeft zich in de loop van de eeuwen aan het extreme klimaat aangepast. Lange tijd lette niemand op zijn talent totdat een beroemd wijnproducent uit buurgebied Rioja op zoek ging naar druiven voor een frisse witte wijn. Deze Marqués de Riscal kwam in Rueda terecht, zag de verdejodruif en vond hem als het ware opnieuw uit. Door het succes kreeg Rueda in 1980 een eigen D.O. voor witte wijn. Inmiddels vormt verdejo al 50 jaar het gezicht van Rueda. Sauvignon blanc speelt in omvang een kleinere, maar ook belangrijke rol in Rueda.

De populaire verdejo heeft zelfs een eigen dag. Op 10 juni wordt deze inheemse druif extra in het zonnetje gezet. Elk jaar weer.

D.O. staat voor Denominación de Origen en garandeert dat de wijn uit Rueda komt en volgens de regels wordt gemaakt.

VERDEJO & Co

Verdejo is de held van Rueda. Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid witte wijnen van verdejo werden gemaakt.

Palomino Fino heeft ook een lange historie en is vooral van belang voor de versterkte Rueda Pálido en Dorado.

In de jaren zeventig werd de sauvignon blanc geïntroduceerd in Rueda. Hij heeft in Rueda een eigen stijl ontwikkeld die rijper is dan Sauvignons van buiten Rueda.

Viura, ook macabeo genoemd, is een fijne druif om te blenden met verdejo.

Sinds 2019 vallen ook viognier en chardonnay onder Rueda.

Van de totale druivenproductie bestaat minder dan 2% uit blauwe druiven, waarvan rosé en rood wordt gemaakt. De belangrijkste druif is tempranillo, lokaal ook wel tinto del país of tinto fino genoemd. Andere blauwe druiven in Rueda zijn cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

Fermentado en Barrica

Op sommige droge, fruitige Rueda’s met het groene label staat ‘fermentado en barrica’. Hiervoor is de wijn in houten vaten vergist. Daardoor smaakt hij wat voller, ronder en zachter dan de Rueda’s vergist in roestvrij stalen vaten.

Sobre lias

Op sommige droge, fruitige Rueda’s met het groene label staat ‘sobre lias’. Dit betekent dat de wijn na de vergisting verder rijpt op de uitgewerkte gistcellen. Hier door wordt de wijn voller en vetter.

Click to access the login or register cheese