fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

World Verdejo Day

14 juni is het World Verdejo Day.

Iedere tweede vrijdag van juni is het World Verdejo Day.

14 juni is de dag waarop we het veelzijdige karakter van de verdejo met fans over de hele wereld vieren. En natuurlijk genieten we juist op 14 juni extra van een lekker glas wijn van deze unieke druif.

Waarom een dag voor Verdejo?

Omdat het een oeroude druif is met een eeuwenlange historie. Een druif die eigenlijk helemaal was vergeten, min of meer per ongeluk werd herontdekt en toen over ongelooflijke talenten bleek te beschikken. Die talenten komen het allerbest tot uiting in de wijnen uit D.O. Rueda, de bakermat van verdejo. Dankzij het succes van de wijnen uit Rueda wordt verdejo nu ook in andere wijngebieden verbouwd. En daar vieren ze deze dag graag met ons allemaal mee.

Verdejo stap voor stap

  1. Oeroude druif: er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt.
  2. Vergeten druif: in de negentiende eeuw verwoestte phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden. Ook in Spanje. Veel druivenrassen zijn daardoor verloren gegaan. En vergeten. Dat overkwam verdejo ook (bijna).
  3. Herontdekte druif: Marqués de Riscal was een beroemde wijnproducent uit Rioja. Dit buurgebied van Rueda heeft een grote naam als het gaat om rode wijn. De markies wilde er echter een witte wijn bij en zocht de beste druiven daarvoor. Hij kwam in Rueda terecht, zag daar de vergeten groene verdejo en gaf het druifje een kans.
  4. Talentvolle druif: de markies vond verdejo als het ware opnieuw uit. Verdejo bleek niet alleen bestand tegen de extreme weersomstandigheden op de Spaanse hoogvlakte, maar leverde druiven met precies die eigenschappen die nodig zijn voor het maken van een tintelfrisse witte wijn met een volle, sappige, fruitige smaak.
  5. Erkende druif: doordat de wijnboeren in Rueda met hun verdejo een unieke wijn wisten neer te zetten, kreeg Rueda daarvoor de erkenning met een eigen D.O. voor witte wijn. Dat was in 1980. Inmiddels vormt verdejo al 50 jaar het gezicht van Rueda.
  6. Toekomst druif: door zijn uitzonderlijke kwaliteit om zich in droge, hete zomers goed te kunnen ontwikkelen, wordt verdejo ook buiten Rueda aangeplant. Verdejo lijkt, dankzij zijn eeuwenlange ervaring op de barre Spaanse hoogvlakte, de klimaatverandering goed aan te kunnen. Logisch dat hij vooralsnog in Rueda de allerbeste wijnen geeft. Hier is de inheemse oerdruif verdejo tenslotte al meer dan duizend jaar thuis.

Verdejo = Wereldwijn

Rueda Verdejo heeft in Nederland en ver daarbuiten heel veel fans omdat de wijn zo lekker is. De mix van geurige verse vruchten als perzik, peer en citrusfruit met daarbij vers geplukte groene kruiden, verkwikkende zuren en een zacht mondgevoel is uniek. Met zo’n wijn kan je alle kanten op. Rueda Verdejo is geweldig om mee te borrelen en past, door al die lekkere karaktertrekjes, ook heel goed bij sushi, sashimi, salades en lichte gerechten met vis, kip en groenten. Probeer Rueda Verdejo ook eens bij oesters. Er gaat een wereld voor je open!

Verdejo is ook echt Rueda

In Rueda werken de boeren het langst met verdejo. Logisch dat daar de meeste expertise zit. Zo weten de wijnbouwers dat ze de druiven hoog moeten planten. Dat kan daar omdat Rueda op de Spaanse hoogvlakte, Meseta, ligt. In wijngaarden op 700 à 800 meter krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het er gigantisch af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven ondanks de hitte langzaam rijpen, sprekende aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Zuren zijn gevoelig voor hoge temperaturen, ook tijdens de oogst. Daarom worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt. Niets gaat de wijnboeren te ver om er de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. Knap werk!

World VERDEJO WIJNMAKERS Day

Op 14 juni brengen we niet alleen een ode aan de druif zelf, maar óók aan de meer dan 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal in Nederland een Rueda Verdejo kunnen bemachtigen. Op het terras, in restaurants, in wijnwinkels en supermarkten. Rueda Verdejo is echt overal. Een mooie reden om nog eens lekker te gaan zitten voor een fris glas Rueda Verdejo. Op 14 juni, World Verdejo Day, genieten we er extra van.

Volg Rueda Wijnen op Facebook en Instagram voor alle actuele informatie over het gebied en de wijnen.

Click to access the login or register cheese