fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Het zit er weer op: de Rueda oogst 2020

We mogen weer terugkijken op een nieuwe oogst. Denk aan 112.765.436 kilo druiven, geoogst en klaar om te worden omgetoverd tot nieuwe Rueda wijnen. Een korte terugblik op de Rueda oogst van 2020.

De oogst van dit jaar begon in de nacht van 22 augustus, met het oogsten van sauvignon blanc druiven. Deze worden als eerste geoogst, omdat ze een kortere groeicyclus hebben en eerder rijp zijn dan bijvoorbeeld verdejodruiven. Een kleine week later werd gestart met de oogst van verdejo druiven.

Rueda wijnen 2020: veelbelovend en van hoge kwaliteit

De oogst van dit jaar is veelbelovend en lijkt excellent. Er wordt verwacht dat de druiven intense aroma’s hebben, met een goede structuur in de mond. Wijnen van hoge kwaliteit dus, met een mooie balans tussen zuurgraad en alcoholpercentage. En dankzij die kwaliteit, zijn de wijnen ook nog eens beter te bewaren!

“Het is een uitzonderlijke oogst voor Rueda, omdat het samenvalt met onze 40e verjaardag. Daarnaast zijn er innovaties, zoals de introductie van de ‘Gran Vino de Rueda’. Deze categorie voegt nieuwe waarde toe voor consumenten, omdat het is gemaakt van druiven van wijngaarden die ouder zijn dan 30 jaar. Dit staat ons toe om de oude wijngaarden te onderhouden en zo preserveren we het erfgoed van het gebied. Als deze wijnen over een aantal maanden op de markt komen, verwachten we dat consumenten in Spanje en wereldwijd onder de indruk zullen zijn.”, aldus Carmen San Martín, president van D.O. Rueda.

’s Nachts oogsten: het geheim van Rueda

De nachtelijke oogst, ook wel ‘vendimia noctura’ genaamd, is een van de kenmerken van de oogst in Rueda. Op de hoogvlakte waar de wijngaarden van Rueda liggen, zijn de nachten namelijk een heel stuk frisser. Het verschil tussen de temperatuur van dag en nacht is ideaal voor de oogst. Door ’s nachts te oogsten blijven de druiven in betere vorm. Dit is een van de geheimen achter de kwaliteit en optimale zuurgraad van witte Rueda wijnen.

Veiligheid voor alles

Uiteraard heeft het bestuur er dit jaar alles aan gedaan om de oogst in goede banen te leiden, ook met oog op de pandemie. Daarom is gewerkt in kleine ‘bubble work groups’, waardoor er niet teveel mensen met elkaar in contact kwamen. Daarnaast zijn veel seizoensarbeiders en inspecteurs getest, om veilig hun werk te kunnen doen. Het resultaat: een geslaagde oogst in het jubileumjaar van D.O. Rueda!

Click to access the login or register cheese