fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.
Rueda-1200-px.jpg

Het zit er weer op. De in totaal 79 wijnproducenten uit Rueda zijn klaar met oogsten, en gaan volle bak aan de slag met nieuwe wijnen. We kijken terug naar de oogst van 2023.

Goed weer, goede druiven

Ondanks hagel in juli, waren de weeromstandigheden in Rueda dit jaar weer optimaal voor gezonde druiven. Het werd zeer heet in augustus en in september viel de regen met bakken uit de hemel. Dit zorgde ervoor dat de wijnproducenten eind augustus startten met het oogsten van sauvignon blanc druiven. Twee weken later volgde de populaire verdejodruif: hét pareltje van Rueda.

Oogsten in het donker

Gezonde druiven willen de producenten natuurlijk ook tijdens en na het oogsten gezond houden. Zoals gebruikelijk in Rueda, werden de meeste druiven daarom ’s nachts machinaal geoogst. De lagere temperaturen in de nacht zorgen dat de druiven niet gaan oxideren. Zo blijven ze gezond en behouden ze hun zuren. Daar krijg je betere wijnen van!

President aan het woord

President van D.O. Rueda, Carlos Yllera, over de oogst: “De oogst van 2023 heeft potentie voor zowel jonge wijnen als wijnen met die zich met de jaren ontwikkelen. Het zijn onze 79 wijnproducenten die zich hier jaar na jaar weer met passie voor inzetten.”

In totaal werd 130.480.225 kilo druiven geoogst voor wijnen met het Rueda label. De populaire verdejo omvatte met 88,4% verreweg het grootste deel van de opbrengst. De wijnen worden in 2024 verwacht. Genoeg te proeven dus!

Nederland blijft grootste fan van Rueda

Nederland blijft de grootste exportmarkt voor wijnen uit Rueda, met zeker 5 miljoen flessen per jaar. We drinken vooral de stille witte wijnen, voornamelijk van verdejo en daarna sauvignon blanc.

Opvallend is de drievoudige groei van de categorie de Gran Vino de Rueda categorie, het hoogste kwaliteitslabel van D.O. Rueda dat sinds 2021 in het leven is geroepen. Deze wijnen herken je aan het luxe zwart-gouden backlabel.