Een hele dag speciaal voor één druif?
Nou en of! En wat voor een druif!
9 juni is de dag waarop we het veelzijdige karakter van de verdejo met fans over de hele wereld vieren. En natuurlijk genieten we juist op 9 juni extra van een lekker glas wijn van deze unieke druif.
Omdat het een oeroude druif is met een eeuwenlange historie. Een druif die eigenlijk helemaal was vergeten, min of meer per ongeluk werd herontdekt en toen over ongelooflijke talenten bleek te beschikken. Die talenten komen het allerbest tot uiting in de wijnen uit D.O. Rueda, de bakermat van verdejo. Dankzij het succes van de wijnen uit Rueda wordt verdejo nu ook in andere wijngebieden verbouwd. En daar vieren ze deze dag graag met ons allemaal mee.
Rueda Verdejo heeft in Nederland en ver daarbuiten heel veel fans omdat de wijn zo lekker is. De mix van geurige verse vruchten als perzik, peer en citrusfruit met daarbij vers geplukte groene kruiden, verkwikkende zuren en een zacht mondgevoel is uniek. Met zo’n wijn kan je alle kanten op. Rueda Verdejo is geweldig om mee te borrelen en past, door al die lekkere karaktertrekjes, ook heel goed bij sushi, sashimi, salades en lichte gerechten met vis, kip en groenten. Probeer Rueda Verdejo ook eens bij oesters. Er gaat een wereld voor je open!
In Rueda werken de boeren het langst met verdejo. Logisch dat daar de meeste expertise zit. Zo weten de wijnbouwers dat ze de druiven hoog moeten planten. Dat kan daar omdat Rueda op de Spaanse hoogvlakte, Meseta, ligt. In wijngaarden op 700 à 800 meter krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het er gigantisch af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven ondanks de hitte langzaam rijpen, sprekende aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Zuren zijn gevoelig voor hoge temperaturen, ook tijdens de oogst. Daarom worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt. Niets gaat de wijnboeren te ver om er de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. Knap werk!
Op 9 juni brengen we niet alleen een ode aan de druif zelf, maar óók aan de meer dan 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal in Nederland een Rueda Verdejo kunnen bemachtigen. Op het terras, in restaurants, in wijnwinkels en supermarkten. Rueda Verdejo is echt overal. Een mooie reden om nog eens lekker te gaan zitten voor een fris glas Rueda Verdejo. Op 9 juni, World Verdejo Day, genieten we er extra van.
Volg Rueda Wijnen op Facebook en Instagram voor alle actuele informatie over het gebied en de wijnen.